Verslag 22 juni 2019
De wedstrijd aan de Ruigendijk gaf veel stof tot nadenken. Letterlijk zelfs want bij de aanvang waren de banen iets te ver opgedroogd. Verder een lekker weertje en veel publiek langs de hekken. De klassen werden verreden met wisselend succes van alle kanten. Kortom veel te genieten en soms wat verbazing een dag na de langste in Oudenhoorn.
Tekst: Marco Schulenbarg en Patrick van Niekerk , Foto's: Marco Schulenbarg

Compact Diesels

De kleinste turbo machines hadden een moeilijke wedstrijd. Door de iets te droge baan gaf deze zeer weinig grip en daarop is het lastig inspelen met de machines tot 600 kilogram. Flower Power had de proeftrek maar de motor verloor onderweg zijn pk's. Red Devil had met een nieuw opgebouwde motor ook moeite om grip te vinden en eindigde plotsklaps met nog een vlammetje in het vooronder. Een losgeschoten slang van de carter ontluchting was daar waarschijnlijk de oorzaak van. Naomi de Pijper had meer problemen met de Red Angel. Na een lastige run raakte ze de controle over de machine kwijt en kreeg nog een duwtje van de sleepwagen. Dit resulteerde in een losgeschoten tractor die eindigde met een steigerbegrenzer minder en zonder trekhaak. Bij Hot Stuff brak een t-stukje van de waterinjectie af. Als je dan toch nog derde wordt klaag je niet. Risk 2 liet even zien waarom ze bovenaan staan in de competitie en liet de enige Full Pull noteren. The Easterbunny had ook vermogen genoeg aan boord om dit te bereiken maar had totaal geen grip. Toch nog netjes een zilveren plak doordat ze wel volhielden tot het einde.

Sport 2,5 ton promoniveau

Tijdens de lichte sportklasse begon de baan aanmerkelijk beter te worden. Dit resulteerde in een aantal deelnemers die een te hoog verzet hadden gekozen. Nadat Rocky had laten zien dat de sleepwagen echt te zwaar stond werd een lichter versie uitgeprobeerd. Om de finale te bereiken moest er uiteraard wel een afstand worden neergezet die minimaal boven de honderd meter komt. Het was Grûnfretter die het hoogst onder die cruciale afstand terecht kwam. Grote afwezige in de finale was Wennekers die de aandrijving iets te ver op de proef had gesteld. Met een breuk waaraan nog geen naam kon worden verbonden keerde ze terug naar Aalsmeer. Dieselross greep zijn kans en pakte twee punten meer als in de drie voorgaande wedstrijden. Kleine Beer verraste met een knappe tweede plaats maar het goud ging naar de machine die de laagste kwalificatie afstand voor de finale had neergezet. Rocky maakte indruk en ging met goud de dijk af.

Sport 4,5 ton beloftenniveau

Een dure proeftrek werd gemaakt door Secret Power. De sleepwagen stond redelijk licht maar toen was de versnellingsbak al gesneuveld. Helaas dus een laatste plaats in de rangschikking. Strijder had een nieuwe proeftrek en dat was gelijk een goede reden om eens een tandje hoger te proberen. Dit was iets te opportunistisch maar in de reguliere run werd een prima finale plek bemachtigd. Old Green Worker mocht ook twee pogingen doen maar bij de Fendt is het nog altijd zoeken naar wat newtonmeters. First Love snoepte ook iets te snel alle pk's op wat resulteerde in een teleurstellende zesde plaats. Beide John Deere's True Power en Green Mystery hadden flink voordeel van hun hi-lo. Het leverde beide een finale plaats op. DieselDrost deed daarin ook mee maar kon geen potten breken. Strijder zette zichzelf tussen de groene jongens in waarbij True Power de grootste beker mee mocht nemen.

Mini Unlimiteds

Jordy Riezenbos had een matige proeftrek met de Bobcat Jr en deed deze zes plaatsen verder terecht over. Dit leverde dan wel een finaleplaats op maar een gebroken uitlaatklep verhinderde dat. The Riddle liet met overmacht zien hoe je een finaleplek afdwingt. Wat een progressie heeft dat team toch gemaakt dit jaar! Na twee redelijke runs van respectievelijk Poker Face en The Challenger waren de ogen gericht op Hella Lambada IX. Deze kende een onrustige start en dat was in het tweede deel van de baan niet meer goed te maken. Lucky Ducky liet daarop volgend zien in topvorm te verkeren en zette zich wel een ronde verder. Nadat Vampire zich als beste niet finalist liet noteren volgde er een aantal twijfelachtige runs. Voorbeelden daarvan waren de motor van Top Dog die uitgesproken matig liep en een bandenset van The Hornet die totaal geen grip konden vinden. Het was vervolgens Ground Shaker die met de woeste blik van Egbert Dros deze periode doorbrak. Let's Try deed daarna nog een goede poging maar de finalisten waren eigenlijk al bekend. Die finale werd na een kleine verklaarbare maar vervelende pauze geopend door The Riddle. Die liet zien dat het wachten de moeite waard was. Met een run uit het boekje werd een achteraf niet te overbruggen afstand neergezet. Couzijn van Heuvelen reed een knappe finalerun met zijn Lucky Ducky maar kwam toch echt wat te kort. De laatste ogen waren gericht op Ground Shaker maar die startte te onrustig om in de buurt van zijn voorgangers te komen. Hiermee waren de kaarten geschud en ging de winst voor de derde maal dit seizoen mee naar Putten.

Prostocks II

Om vier uur werd er met de prostocks II op baan 1 begonnen. Arjan van der Kolk gaf eerst met de Rednex een demo. Na de sleepwagen wat lichter te hebben gezet was het Chiel Baeyens die voor eerst achter het stuur van Heavy Boy mocht plaats nemen. De eerste run was er een die meteen goed was voor een finale plaats. Code Red bleef hier maar kort achter steken. Renate van Riet liet de Blue Hazard veel toeren maken en kwam al stomend net over de 100 meter tot stilstand. De afstand was goed voor een finale. Helaas kon Blue Hazard in de finale niet terug komen vanwege schade aan de motor. Willem Jan van de Weert probeerde met remmen de Red Attraction binnen de lijnen te houden. Helaas ging de MF rond de 85 meter over de lijn. Wat resulteerde in een diskwalificatie. Bad Boy's Toy ging al stomend van start. Rond de 90 meter was het over en verdween de tractor even in de rook. Een olielekkage zorgde ook nog even voor een klein brandje onder de kap. Aadri van der Veeken zette vervolgens de Wickie Power net even dan Heavy Boy. Als laatste voor de kwalificatie kwam de Running Diamond aan de start. Ook deze ging over de linker lijn heen. Wat ook tot een diskwalificatie tot gevolg had. In de finale had Chiel Baeyens net zo'n mooi start als zijn eerste run. Goed voor derde plaats. Code Red ging hier net aan voorbij. Winnaar werd hier Aadri van der Veeken met zijn Wickie Power.

Two Wheel Drives

BK Power zette de sleepwagen zo rond de 105 meter stil. Bij Bad Habit was er een hele week gesleuteld om de in Made gesneuvelde V8 te vervangen. 12 cm kwamen ze te kort om over de 100 meter heen te gaan. Gedacht werd dat de Predator hier wel overheen zou gaan. Maar deze bleef zo'n 2 en halve meter hier achter steken. Ook bijna thuisrijdster Linda Jonkman bleef achter de Bad Habit steken. Thuisrijder Sledge Hammer kwalificeerde zich wel voor een finale. In de finale bleef de Sledge Hammer net achter de BK Power steken. Ondanks een tweede plaats waren de mannen achter de Sledge Hammer zeer tevreden.

Modifieds

Eager Beaver was de eerste die over de 110 meter reed. Lambada gereden door good old Willem kon hier net niet aan komen. Bits n Pieces kreeg net niet genoeg grip en snelheid om over de 100 meter heen te gaan. Rising Star had dit alles wel en ging wel over de 100 meter heen. Alleen was het net niet genoeg om bij de beste 4 voor een finale te zitten. Seaside Afair kwam wel is waar iets verder maar zat ook niet in de finale. The Judge en Whispering Giant zaten wel in de finale. Eager Beaver maakte in de finale weer een goede indruk. Helaas ging het rond de 90 meter mis. Een drijfstang had een gat in een van de motor blokken gemaakt. Lambada ging vervolgens richting de 96 meter. Whispering Giant kon niet over de afstand van Eager Beaver komen. Kon The Judge nog voor een verassing zorgen. De laser meting besliste in voordeel van de Lambada.

Superstocks

Bij de superstocks wordt het steeds spannender. Het verschil in afstand tussen plaats 2 en plaats 10 zou in Oudenhoorn ongeveer 8 meter zijn. Zes deelnemers gingen hier over de 100 meter heen. Linda Oomen kwam er met haar Terminator net overheen. Sjors Zeinstra kwam met de Newborn Deere net iets verder. In de finale zette Joey de Pijper de European Maid bijna 98 meter ver. Rowan Zeinstra kwam met de Greengangster Deere zo n 2 meter verder tot stilstand. Blue Thunder ging mooi van start tot bij de 75 meter een knal onder de motorkap van dan kwam. Een kapotte turbo was hier de oorzaak. Als laatste kwam de Maximum Risk aan de start. Bijna 2 meter verder als de leidersvlag kwam deze tot stilstand. Waarmee de een zevende overwinning in Oudenhoorn op rij van Greengangster Deere verhinderd werd.

Limited Superstocks

Als laatste klasse op baan 2 werd de Limited Superstock verreden. Na de proeftrek van Easy Rider werd de sleepwagen wat lichter afgesteld. Martin van Echteld zette met een mooie run de No Surrender net voor de 100 meter stil. Snoopy ging mooi van start tot rond de 65 meter ineens het vermogen weg viel. Oorzaak hiervan is nog niet gevonden. De Ruff Stuff kwam dit keer niet echt optoeren. Navigator lijkt weer in een stijgende lijn te zitten. De Valtra Destiny kwam nog niet echt op toeren. Maar zette toch ruim 60 meter neer. Bij de Brothers Toy klonk rond de 40 meter een vreemd geluid onder de motorkap. In het rennerskwartier bleek het geen turbo schade te zijn. Een bout van de kleppen trein bleek losgetrokken. Een goed lopende Moving Mountains zette bijna 110 meter op het score bord. Easy Rider ging vervolgens wel over de 110 meter heen. Laatste starter Iessel Diesel zette vervolgens de sleepwagen rond de 106 meter stil. Waarbij op het laatst een los getrilde leiding een alcohol brandje onder de tractor veroorzaakte. In de finale haakte alleen de Moving Mountains aan.